Böjtöld magad csodaszépre!

posted in: életmód, szépségápolás | 0

Akik jobban ismernek, tudják már, hogy évente két periódusban böjtölök. Egyszer egy rövidebbet ősszel és egyszer pedig a Húsvéti Nagyböjtöt tartom negyven napig. Aktualitását tekintve most az utóbbiról írok Nektek, amit az évek során tökéletesre fejlesztettem magamnak.

Természetesen nem csak a külsőm, ami meghálálja ezeket a napokat, hanem mindig kapok valamilyen „ajándékot” a lelkemben lapuló nagy kérdésekre is. Ezek a válaszok mintegy kvintesszenciaként koronázzák meg az egész adott esztendőt. Minden megfejtés nyugalmat ad, ami azonnali ellazulást biztosít és ennek következtében egy-egy ráncom biztosan kisimul.

Amikor valakinek mesélek a böjtömről, általában mindig megkérdezik, hogy ezt vallási okokból csinálom-e. Tulajdonképpen részben igen, részben viszont máskor képtelen vagyok rá. Próbáltam, de hiába, pár nap után mindig feladtam.

böjt-aromamánia-felmer-dóraAz utóbbi évek során több időt töltöttem Törökországban a hastánc kapcsán, egyszer éppen a teljes Ramadán alatt volt szerencsém ott lenni. Nagyon örültem ennek a lehetőségnek és mivel nagyon érdekelt a muszlim kultúra, gondoltam úgy jobban „beépülök”, ha én is velük tartok. Még itthon elhatároztam, hogy nem tekintem véletlennek pont ezt az időszakot az ott tartózkodáshoz, de sajnos ez a próbálkozásom is kudarcba fulladt, egyszerűen egy napot sem bírtam ki, még elkezdeni sem volt erőm.

 

Ezekből arra a következtetésre jutottam, hogy maradok a saját kultúrám által meghatározott húsvéti nagyböjtnél, csak magamra szabom, de erről még fogok írni a későbbiekben.

Azt hiszem, az összetartás ereje ami segít ilyenkor is, végiggondolva, hogy milyen sok embert érint ebben az időszakban ugyanaz az elhatározás. Ilyenkor, véleményem és tapasztalatom szerint azért könnyebb, mert az erőnk és a kitartásunk összeadódik az éterben, támogatást biztosítva ezzel minden hozzá kapcsolódónak.

Az előtte lévő egy-két hét már a ráhangolódásról kell, hogy szóljon. Először is fejben kell eldönteni, hogy ez az időszak a befelé fordulásról, az önmagunkba tekintésről fog szólni. Gondoljuk végig melyek azok az elfoglaltságok, amikkel támogatni tudjuk ezt az áldásos pár hetet annak érdekében, hogy testileg-, lelkileg-, és szellemileg egyaránt a megújulás ösvényére lépjünk.

Tippjeim a böjt kiegészítésére:

  • teljes testmasszírozás illóolajokkal
  • saját testradír készítése természetes anyagokból
  • szauna
  • jóga
  • meditáció reggelente
  • naplóírás

Határozzuk el, hogy odafigyelünk magunkra még jobban, mint eddig és  fogjuk vissza, amennyire csak tudjuk a negatív gondolatokat és figyeljünk minden erőnkkel befelé.

Felmer Dóra